Skip to content

Zo schik je een veldboeket van kunstbloemen

Wil je een mooi veldboeket op tafel? Wie niet?! 

En dan graag een boeket dat lijkt alsof je met de minste moeite en de grootste nonchalance een schitterend setje bloemen bij elkaar hebt gevonden. Een bos bloemen waarvan iedereen denkt, ‘Wow, dat ziet er leuk uit!’.  

En waarom willen we dat? Nou, een mooie bos bloemen geeft een ruimte sfeer. Een bos bloemen op tafel geeft een verzorgd en welkom gevoel. We worden er blij van. Dat hoef je ons eigenlijk niet te vertellen maar dat is volledigheidshalve toch aangetoond door de Universiteit van Wageningen. 

We worden blijer en zelfs productiever van een bos bloemen in een ruimte. En een bos kunstbloemen doet niet onder voor een bos echte bloemen. Ja, ja, je leest het goed. Van een boeket nep bloemen, worden we net zo blij als een bos echte bloemen, met alle gemakken van dien. 

Met kunstbloemen ben je namelijk verzekerd van schitterende bloemen, altijd. ‘Zonder troep om de vaas heen, geen geur van vies water, geen verwelkte bloemen, geen vaas om af te wassen na een week, etc. etc. Je kent het wel!

Jij kan ook kunstbloemen schikken tot een perfect veldboeket als je een paar simpele tips volgt en een wat technische handigheidjes in acht neemt. 

Je hoeft geen ervaring te hebben of bijzonder creatief te zijn. Zo maak je een prachtig kunst-veldboeket dat helemaal van jou is! 

De voorbereiding

Benodigdheden

  • Een vaas
  • Bloemen in 3-5 vormen
  • Eventueel zand

Overwegingen

  • Los van welke kunstbloemen of zijden bloemen je gebruikt, wil je eerst weten in welke bloemenvaas je jouw veldboeket van kunstbloemen wilt zetten.
    Welke vaas had je in gedachte? Wat is de hoogte van die vaas? Wat is de breedte van de hals van de bloemen vaas, oftewel de opening van de vaas? Wat is de kleur van de vaas of de vorm? Dat is belangrijk bij het uitkiezen van je kunstbloemen.
    Kleren maken de man en vazen maken de bos bloemen, zeg ik altijd!
  • Als je weet welke bloemenvaas je wilt gebruiken, dan is het belangrijk om na te gaan waar je het bos bloemen wilt neerzetten. Een bos bloemen heb je liever niet in de felle zon staan en ook kunstbloemen of zijden bloemen niet.  Echte bloemen verwelken dan sneller en alhoewel tegenwoordig de kunstbloemen veel beter uv bestendig zijn dan vroeger, verkleuren ze na verloop van tijd toch. 
  • Als je de plek voor de bloemen hebt gevonden, weet je waarschijnlijk ook hoeveel ruimte de bos kunstbloemen kan innemen. Weet je dat al? En wist je dat dat sterk wordt bepaald door de vorm van de vaas?
    Loopt jouw vaas recht omhoog dan krijg je meestal een smallere bos. Loopt de bloemenvaas van breed naar smal (boven) dan loopt het boeket al wat breder uit. Of is de vorm juist andersom? Dan heb je doorgaans brede bloemen boeketten.
  • Hoe hoog mag het kunstboeket zijn? In een veldboeket is het bijzonder leuk om langere en kortere kunstbloemen en kunsttakken te combineren. Dus hoogte is leuk!
  • En dan kunnen we al wat specifieker zijn… Welke kleur(en) zie je graag in het boeket terug? Wil je de kunstbloemen in een specifieke kleur of wil je een bonte verzameling? Alles kan en beide opties kunnen super mooi zijn!

Oké en dan nu naar het technische gedeelte van het bloemen schikken. En ja, dat kun jij ook! Ik ga bloemschikken eenvoudig voor je maken.

Welke bloemen kies je voor je veldboeket?

Een veldboeket noemen we ook wel een plukboeket omdat het net lijkt alsof je de bloemen zo uit een bloemenveld of een (Engelse cottage) tuin hebt geplukt. 

En kenmerkend voor veldboeketten is dat het boeket vaak bestaat uit verschillende bloemen. Waarom? Omdat je niet meteen al de rozen uit een struik plukt, of alle bloesemtakken uit een boom knipt.  Je plukt van alles wat. En samen ziet het er verrukkelijk uit!

Dus een mooi veldboeket wordt opgebouwd uit verschillende bloemen en takken en die hebben vaak verschillende vormen en lengtes. 

De 5 essentiële vormen in een veldboeket

Een mooie bos bloemen wordt opgebouwd uit bloemen met 3 tot 5 verschillende vormen. Of het nu een gewone bos bloemen is, een bruidsboeket of een biedermeier boeket. Je wil minstens 3 van de volgende vormen opnemen in je bos bloemen:

Vorm 1:

Een tak of steel met ‘vingers’, zoals ik dat noem. Dat zal ik uitleggen.

Dat is een steel die uitwaaiert met meerdere takken (vingers). Zo’n tak – met of zonder bloemen – zorgt voor stevigheid in je kunstbloemen boeket. Daar kun je de andere kunstbloemen en -takken tegenaan schikken.

Denk aan de volgende bloemen: Boterbloempjes, de sneeuwbal, een korenbloem, campanula, echinacea, of gipskruid.

FlowerDutchess | boterbloem | 64cm | geelFlowerDutchess-Sneeuwbal-50cm-groen-cremeflowerdutchess-korenbloemFlowerDutchess-campanulaFlowerdutchess-Echinacea-oranjeFlowerDutchess-gipskruid
Maar ook Cosmea, de Oncydium orchidee, een bloesem tak, rozenbottels, zeeuws knoopjes , een takje met anemonen of een ranonkel takje zijn hiervoor zeer geschikt.

Vorm 2:

De tweede belangrijke vorm van een bloem uit een pluk boeket is de lange hoge tak met (of zonder) bloemen en zonder zijtakken. Deze is vaak lang en het is leuk – vind ik – als deze bloem boven de bos uit steekt. Denk aan vingerhoedskruid, een vuurpijl,  stokroos of callicarpa:
Flowerdutchess-vingehoudskruid-lilaFlowerDutchess-vuurpijlFlowerdutches-stokroosflowerdutchess-callicarpa-102cm-paars-tall

Maar ook  ridderspoor, een gladiool of mollucella zijn schuttend in een zijde bloemen boeket.

Vorm 3:

De derde vorm in het boeket is de ‘echte bloem’. En dan heb ik het over een bloem van redelijk formaat. Denk aan de pioenroos, zonnebloem, een grote parkiet tulp of een mooie grote roos:
FlowerDutchess-zonnebloem-78cm-geelFlowerDutches | Lange Parkiet tulp | 68 cm | rood-geelflowerdutchess-rose-68-cm-orange-detail

De amaryllislelie, dahlia en gerbera, zijn ook zeer geschikt.

Vorm 4:

De vierde vorm heeft iets luchtigs groens, zoals bijvoorbeeld de papyrus,  een osmantustak, de lisdodde of een eucalyptus tak.
flowerdutchess.-papyrus-67cmflowerdutchess-osmanthus-61cmflowerdutchess-cattail-70cmflowerdutchess-eucalyptus-66-cm
Ook een berktak, of olijf tak werken perfect in een bos met nepbloemen.

NB. Sommige takken die ik hier laat zien of noem, hebben ook ‘vingers’. Je zou die tak ook voor vorm 1 in de plaats kunnen gebruiken (bij een klein boeketje bijvoorbeeld). Dan wordt het bloemen boeket wat rustiger.

Vorm 5:

En tot slot iets met een mooie of bijzondere vorm zoals de allium, de molucella, de calla, een paradijsvogelbloem, de keizerskroon en bal gras. Dat maakt het boeket bloemen interessant en maakt dat je twee keer kijkt.  

FlowerDutchess | Allium | 74 cm | lavenderFlowerdutchess-molucella-laevis-77cm-groenflowerdutchess-calla-lily-spray-91-cm-mauveFlowerdutchess-strelitzia-80-cm-oranjeflowerdutchess-keizerskroon-geelflowerdutchess-ball-grass-spray-75-cm-green

En kijk ook eens naar de ornithogalum, een artisjok of een tak met appeltjes.

Dat zijn de vijf vormen van een goed veldboeket.
En dan nu… Op naar het schikken!

Bloemschikken met kunstbloemen in 3 stappen

Stap 1:

Zorg dat de vaas niet gaat omvallen. Bij de meeste vazen gaan de makers van de vaas er logischerwijs vanuit dat de vaas wordt gevuld met water. En dan is een vaas natuurlijk zwaar genoeg om niet om te vallen als er bloemen in staan.  Maar…. wij hebben met kunstbloemen geen water nodig. En dan wordt de vaas met bloemen vaak topzwaar.
Twee opties: 

    1. Als de vaas doorzichtig is, kun je er toch water in doen. Zolang je de stelen van de bloemen niet afknipt, zal het ijzer in de stelen niet roesten (er zit ijzer in de stelen – daarover later meer). 
    2. Heb je een vaas waar je niet doorheen kan kijken? Dan doe ik er altijd zand in. Mijn voorkeur gaat uit naar heel fijn zand zoals vogelzand. Dat kun je bij de dierenwinkel kopen. ‘Dat heel fijne zand maakt de vaas zwaar waardoor deze niet meer omvalt. En het heeft nog een voordeel… het zand is handig bij het schikken. Je kunt de stelen er zo inprikken.

Stap 2:

Begin met de tak(ken) met vingers. Zet die in de vaas.
Die vormen de basis van het boeket en daar schik/prik je de rest van de kunstbloemen en kunsttakken als het ware ‘doorheen’. 

Stap 3:

Zet vervolgens de andere kunstbloemen en kunsttakken in de vaas. Ik ga van klein naar groot. En ik zet de bloemen steeds over elkaar heen. Je kunt ze als het ware stapelen. Op die manier bouw je het kunst boeket op naar het midden. Het kunstbloemen boeket staat ook steviger.

Als je het bij drie stelen houdt, kies dan voor vorm 1, 2 en 3. Wil je meer? Voeg dan ook de andere vormen van bloemen toe. En wil je veel groter? Ga dan voor twee… drie…vier… keer de vormen. Super!!

Oude meesters als voorbeeld

Ik ben enorme fan van de oude meesters. Zij hebben veel en schitterende stillevens gemaakt van bloemstukken. Zij waren echt meesterlijk in de manier waarop zij hun boeketten opbouwde. 

2 tips die ik van hen heb gekregen (niet letterlijk natuurlijk, maar omdat ik de schilderijen heb bestudeerd) zijn:

FlowerDutchess-oude-meester-1-vierkantTip 1:

Steek ook wat bloemen laag in het boeket. Ze hoeven niet allemaal hoog boven de vaas-hals uit te steken. Het ziet er echt heel leuk uit als de ‘echte bloemen’ (vorm 3) in hoogtes variëren. Zie boeket links, geïnspireerd door het schilderij van Abraham Mignon in een Piet Hein Eek vaas (van Ikea). Het boeket is beschikbaar op FlowerDutchess via deze link: Oude meester kunstboeket #1

Tip 2:

En als we de oude meesters volgen, is het ook aan te raden om een tak of steel met bloemen over de rand van de vaas heen te buigen.

Dat kan heel makkelijk met kunstbloemen. Want goede exemplaren van kunstbloemen – dus kwalitatief hoogwaarde nep-bloemen en zijden bloemen – zijn voorzien van ijzerdraad in de stelen. En daarmee kom ik terug op het ‘ijzer in de stelen’, van zojuist.red artificial tulips in tichelaar

Het ijzerdraad in de stelen en takken van de kunstbloemen zit er in zodat je de kunstbloem of kunsttak in een mooie vorm kan buigen. Denk bijvoorbeeld aan een tulp.
In en bosje met tulpen kun je de ene tulp wat meer over de rand van de vaas buigen dan de ander en dat geeft een mooi effect.

Voorbeelden van kunstbloemen die je mooi over de rand van een bloemenvaas kunt drapperen in een veldboeket zijn deze clematis, klaprozen, zelfs wilde aardbeitjes en hele rozentakken.

Clematis-spray with 3 flowers | 76 cm | purpleFlowerDutchess | klaproos met knop | 63cm | oranjeFlowerDtuchess | Wilde aarbeitjes | 29 cm flowerdutchess-rozentak-90cm-poederroze

De lijst van voorbeelden is puur ter illustratie en om duidelijk te maken wat ik bedoel. Je kunt nog veel en veel meer bloemen bestellen.

Shop-tips voor kunstbloemen

Mocht je nu aan de slag gaan met het online aanschaffen van kunstbloemen, let dan heel goed op de verschillende lengtes van de kunsttakken en stelen. Bij het online kopen van zijden bloemen is het niet altijd even makkelijk op een foto te zien hoe lang een kunstbloem of tak precies is. ‘Te lang is meestal niet zo erg. Dan buig je de stelen om of je knipt ze af. Te korte kunstbloemen en kunsttakken zijn jammer!

Oh en wees gerust: Zo’n bos kunstbloemen is niet statisch he? Je kunt er altijd wat uithalen en een andere kunstbloem bij stoppen. Zo kun je het kunstboeket telkens weer een beetje aanpassen aan het seizoen: Tulpje eruit, dahlia erin, bijvoorbeeld.

Ik heb overigens vrij veel voorbeelden van boeketten op instagram ter inspiratie (volgens is leuk!) en op de site staan kant en klare boeketten die kunt bestellen en laten bezorgen. ‘Te vinden via de link: Boeketten, Shop the look >> .

Zo, dat waren m’n tips en tricks!

Veel plezier met schikken van jouw kunstboeket en als je vragen hebt, reageer dan op deze blog. Dan help ik je verder.

– Wendie van Luijk