De voor- en nadelen
Het gebruik van kunstbloemen in kantoren, hotels en woningen i.p.v. echte bloemen wordt tegenwoordig steeds populairder. Met als gevolg dat je steeds vaker weelderige pluk boeketten en kleurrijke bossen bloemen ziet staan die โ als je nog eens goed kijkt – niet echt blijken te zijn.
Sommige mensen hebben iets tegen nep bloemen. Ze willen ‘echt’ en ze willen de bloemen kunnen ruiken. Of ze hebben een lichte trauma aan de verkleurde kunstbloemen van hun oma.
Maar kunstbloemen zijn de trend. Er is een grootschalige opkomst van deze letterlijke en figuurlijke kunstwerken. Je struikelt bijna over de kunstbloemen als je tuincentra of woonwinkels wil uitlopen. En waarom eigenlijk niet?
Waarom zou je er tegen zijn? Schuilen er niet meer voordelen dan nadelen achter deze goedblijvende, lang houdbare, duurzame, natuurlijk lijkende bloemen en planten? Hoe worden de bloemen en planten gemaakt? En waarvan worden ze gemaakt?
Geschiedenis van de kunstbloem
Eerste namaak bloemen (voor zover we weten)
Al vele eeuwen lang worden bloemen en planten nagemaakt. Zo maakten de Egyptenaren imitatie bloemen van dunne stukjes hoorn in verschillende kleuren. Deze stukjes hoorn werden vervolgens aan elkaar bevestigd en gevormd tot kleine bloemetjes. In sommige gevallen werden deze bloemetjes ook nog versierd met goud, zilver of koper, om het een nog luxere uitstraling te geven.
De Egyptenaren waren echter niet de enigen die graag flora namaakten. Ook de Romeinen maakten bloemen en planten na. Dit deden ze met wax, wat ze gemakkelijk tot evenbeelden van de bestaande bloemen en planten konden vormen. Dit deden ze tot in de perfectie.
En een Chinese Keizer liet zoโn 1300 jaar geleden namaak bloemen en planten maken om er een tempel mee te versieren. Na deze Chinese Keizer volgden vele anderen met imitatiebloemen. Niet alleen in China, maar over de hele wereld…
Zijden bloemen
De Italianen begonnen kennelijk als een van de eersten met namaak bloemen van zijde. Dit was een eyeopener voor de productie van kunst bloemen en planten over de hele wereld. Door zijden linten ineen te draaien creรซerde men de voorloper van de kunstbloem die we tot op de dag van vandaag nog steeds kennen.
Algauw kwam er meer variatie in de kleuren zijde die werden gebruikt, waardoor geheel nieuwe creaties mogelijk waren. Zo werd de variatie van de verschillende soorten bloemen en planten groter en men ging andere materialen gebruiken, zoals veren. Hierdoor werden de imitatiebloemen steeds populairder, bij voornamelijk de elite, die ze als een teken van hun rijkdom zag.
Kunststof en ‘real touch’ bloemen
Met de komst van de eerste kunststoffen en de industriรซle revolutie, werden voor het eerst stoffen zoals nylon en polyester gebruikt voor de productie van de nagemaakte bloemen. Met als gevolg: nog betere en natuurgetrouwe kunstbloemen.
Tegenwoordig heb je tulpen van polyether polyurethane. Zie de tulpen aan het begin van dit artikel. Die bewegen en knisperen zelfs als echte tulpen. Je weet niet wat je ziet. Men noemt het โreal touchโ. โReal touchโ kunst bloemen zien er niet alleen heel echt uit maar voelen ook echt aan.
โReal touchโ bloemen houden ook hun vorm wat niet altijd het geval is bij zijden bloemen. En bovendien worden de bloembladeren niet bedrukt maar gegoten, waardoor de structuur in de bladeren te voelen is. Ook blijven de kleuren langer goed.
Enfin, de productie van nepbloemen en nepplanten wordt in hoog tempo verbeterd waardoor ze steeds realistischer worden en langer mooi blijven. Jaar na jaar worden er betere en mooiere imitatie bloemen geproduceerd. We kunnen wel zeggen dat we de tijd van de bloemen van hoorn en wax ver voorbij zijn!
Hoe worden ze gemaakt?
Zoals in de vorige alinea is beschreven, is de productie van de kunstbloem door de jaren heen, heel erg veranderd. Niet alleen is het materiaal anders waar de bloemen van worden gemaakt, ook is de manier waarop de bloemen worden gemaakt, veranderd.
Van ambacht tot industrie
Vele eeuwen lang was het een precies werkje om een kunstbloem te maken. Het was een vak, een heuse ambacht. En als je kunstbloemen wilde, moest je diep in je beurs tasten. Namaak bloemen waren daarom niet voor niets luxeproducten die bijna alleen door de elite werden gekocht.
Door de eeuwen heen is de productie van imitatie bloemen echter veranderd van vakwerk tot massaproductie. Nog altijd zijn er specialisten te vinden, maar veel makkelijker is het om je kunstbloemen en planten in de (web)winkel te kopen.
Belang van balans
Hoe wordt zoโn moderne nep bloem dan eigenlijk gemaakt? Tegenwoordig worden veel van deze bloemen en planten gemaakt van kunststoffen. En alles draait om de vorm, kleur en de textuur van de bloem en het blad.
Een iets te egale kleur van een bloemblad of steel, of iets te dikke sprieten van een blad, kan de kunstbloem of kunstplant volledig verpesten. Denk aan bijvoorbeeld Cosmea of Mimosa. Bij veel imitaties zie je van verre dat het niet echte bloemen zijn. Het is namelijk (nu nog) heel moeilijk om de fijne sprieterige structuur van het blad na te maken. In zo’n geval kan de de producent beter kiezen voor een ander blad. Denk aan onze Mimosa. Hierbij is gekozen voor een heel ander blad, die heel goed bij de bloem past. Met als gevolg: Een schitterende imitatie van een Mimosa tak. Zie hieronder. Deze is zelfs bij รฉchte Mimosa liefhebbers in trek.
Soms kiest men er dus voor om een bloem net iets anders te reproduceren, wat toch een hele mooie replica van de bloem of plant tot gevolg heeft.
Wanneer de perfecte balans tussen alle aspecten is gevonden โ wat vaak een lang en precies karwei is โ kan de productie pas echt beginnen. Hierbij worden de juiste kleuren en materialen uitgekozen en tot de benodigde vorm verwerkt.
Verschillende verftechnieken
Bij ‘real touch’ bloemen worden de bloemblaadjes ‘gegoten’ in een mal. Dat kan ook in meerdere kleuren. Denk aan de vlammen in de real touch tulpen. Of de bloembladeren van deze Lelies:
De bloembladeren van deze lelie voelen als echt en zien er ook echt uit. Je merkt aan het uitblijven van de geur dat ze niet echt zijn.
Een andere techniek is print. Voor bijvoorbeeld de Hydrangea wordt er geprint op zijde-mix om de juiste kleurschakeringen na te bootsen. En zo heb je ook nog verf. Bij een heleboel andere bloemen worden de blaadjes tijdens het fabricageproces geverfd.
Assemblage
Kunstbloemen bestaan uit allemaal losse onderdelen zoals de bladeren de bloemblaadjes en de stelen. Na het vervaardigen van al deze eindonderdelen, worden ze aan elkaar bevestigd.
En โ groot voordeel – in de stelen wordt vaak ijzerdraad verwerkt zodat het eindresultaat van de kunstbloem mooi te schikken is in een boeket, of zodat de plant mooi te buigen is naar de gewenste- en meest decoratieve vorm. Hoe meer stelen zijn voorzien van ijzerdraad, hoe duurder vaak de bloem.
De goedkope nep-bloem wil ook nog wel eens makkelijk een bloemetje of blad verliezen. De betere kunstbloemen zijn goed en stevig in elkaar gezet. Dit kan op verschillende manieren gebeuren: met lijm of door de onderdelen aan elkaar te naaien.
Voordelen
Houdbaarheid
Snijbloemen zijn schitterend. Het is alleen zo jammer dat ze na een week of twee dood zijn. En ze zijnet zo milieu vriendelijk maar daarover later meer..
Kunstbloemen zijn een geweldig alternatief. Ze zijn ook prachtig en ze gaan heel lang mee, mits je er netjes mee om gaat. Ze verwelken niet, vallen niet uit, gaan niet schimmelen, het water gaat niet stinken, ze hebben geen sterke geur waar je misschien niet tegen kan zoals bijvoorbeeld bij Lelies of Hyacinten – om maar wat te noemen. Daar heb je allemaal wel mee te maken bij echte bloemen.
Ook hebben snijbloemen verzorging nodig. Afgevallen blaadjes of stuifmeel weghalen, water verversen, verwijderen van dode bloemen, bloemen vervangen, vaas schoonmaken, nieuwe bloemen kopen, schikken etc. En planten idem dito. Wekelijks water geven, dode bladeren verwijderen, voedingstoffen toevoegen รฉn uiteraard zorgen dat ze op een goede plek staan. โNiet te veel en niet te weinig licht, anders gaan ze dood en dan moet je weer nieuwe planten kopen.
Los van het geld dat dit kost, is het ook een investering in tijd. ‘Tijd en geld dat je wellicht liever aan andere dingen besteedt.
Uitstraling
Goed verzorgde bloemen en planten geven een ruimte sfeer en zeggen tegen iedereen die de ruimte binnen stapt, โwelkom, we hebben extra ons best gedaan om je plezierig te ontvangen.โ Of dit nu een woonkamer is, een kantoorruimte of een receptie.
Volgens onderzoek door de Universiteit van Wageningen hebben bloemen en planten zelfs een positieve invloed op de gemoedstoestand van mensen. En op de werkvloer zorgen ze voor een betere stemming en werkhouding.
Ervaring leert dat kunstbloemen en kunstplanten daarin niet onderdoen voor echte bloemen en planten. Mensen worden net zo blij van kunstbloemen als echte bloemen.
Gemak
Goede kunstbloemen kun je nauwelijks onderscheiden van echte bloemen. Zeker als het boeket bij het seizoen past. En kwalitatief goede kunstplanten zijn vaak nog moeilijker te onderscheiden van hun echte versie dan bloemen. Zelfs als je ze aanraakt, kun je vaak niet met zekerheid zeggen of een plant niet echt is.
Het grote voordeel is dat ze er altijd goed en verzorgd uitzien zonder er moeite voor te hoeven doen. ‘Heel makkelijk en praktisch. ‘En nooit meer het probleem van lekkende potjes of van water dat ergens uitloopt na het water geven. Vooral handig bij planten in de boekenkasten of als hangplant.
Hygiรซne
Als we het hebben over hygiรซne zijn namaak bloemen en planten ook in het voordeel. Voornamelijk in gebouwen waar de gezondheid van bezoekers een belangrijke rol speelt, zoals in ziekenhuizen en praktijken.
Om bacterieoverlast, schimmels en allergische reacties te voorkomen, mogen daar vaak niet eens bloemen en planten staan. Daarom is het beter voor (de patiรซnten van) ziekenhuizen, klinieken en praktijken om imitatie bloemen en planten te gebruiken. Zo kunnen ze toch van de voordelen van bloemen en planten profiteren zonder dat patiรซnten er ziek(er) van worden.
Prijs
In eerste instantie lijkt het duur om op verschillende plekken mooie namaak bloemen en flora te zetten. Dit, omdat de prijs van een namaak bloem of plant hoger ligt dan de prijs van een echte bloem. En de prijs van een echt mooie kunstbloem ligt ook weer hoger dan de prijs van een nep bloem van wat mindere kwaliteit. Dit maakt de kunstbloem of plant echter niet duurder.
Het is een simpel sommetje. Als je de prijs vergelijkt over een langere periode, merk dat je een kunstbloem binnen een paar weken al is terugverdiend. En na verloop van tijd is de namaakbloem zelfs veel goedkoper.
Hoe komt dat? Wanneer je een kunstbloem aanschaft, is dat een eenmalige aankoop. Doordat de bloem niet vergaat, zal je geen nieuwe hoeven te kopen elke week. Snijbloemen verwelken…Punt. Wat je ook doet, je kunt ze helaas niet levend houden. Ook niet met goede verzorging.
Je kan ze wel โs avonds op een koude plek zetten en heel regelmatig het water vervangen. Dat scheelt een paar dagen. Echter na een week of hooguit 2 weken zal je de bloemen moeten weggooien en vervangen met nieuwe bloemen. En dat kost weer tijd en geld.
Voor echte planten geldt hetzelfde. Die moet je regelmatig water geven en verzorgen. Vergeet je dat of geef je te veel? Dan zal de plant verwelken of schimmelen en op ten duur dood gaan. En dan zul je nieuwe planten moeten kopen. Doe je dat meerdere keren per jaar, dan zul je merken dat de totaalprijs van al de nieuwe planten ver boven de aanschafprijs van imitatieplanten uitkomt. En daarmee ben je dan uiteindelijk duurder uit.
Het komt er op neer dat als je een wekelijks vers boeket prijstechnisch vergelijkt met een per kwartaal te wisselen boeket van kunstbloemen dan kan het je honderden tot duizend euro’s per jaar besparen.
Prijs voor het milieu
Dan hebben we het nog niet eens gehad over de prijs van verse snijbloemen voor het milieu.
De ‘ecologische-footprint’ van snijbloemen is enorm. Denk aan de kunstmatige meststoffen die gebruikt worden om de bloemen te telen. Of aan de gifstoffen die gebruikt worden om er voor te zorgen dat de bloemblaadjes allemaal perfect en on-aangevreten zijn door insecten. Denk aan het gekoelde transport per vliegtuig en vrachtwagens om alle bloemen zo snel en zo vers mogelijk op de plaatsen van bestemming te krijgen.
Bij planten idem dito. Veel planten worden binnen gekweekt, met kunstmest en insecticiden.
De meest voor de hand liggende nep plant is de nep-kerstboom. En dat is meteen ook een fantastisch voorbeeld. Een echte boom moet jaren groeien en wordt uiteindelijk maar een maand of twee gebruikt voordat hij op de brandstapel belandt. Voor de kunst-boom geldt dat hij veel milieuvriendelijker is omdat de boom langer meegaat en keer op keer kan worden hergebruikt.
Dat van de kerstboom snapt iedereen. Maar nu zul je misschien denken, ‘een kunstbloem is toch van kunststof of van zijde gemaakt. En dat is toch ook niet heel milieu vriendelijk? En dat is helemaal waar. De productie van kunstbloemen belast het milieu ook. Echter, de eco-footprint van รฉรฉn zijden bloem of een bloem van kunststof dat jarenlang meegaat, is onvergelijkbaar met de milieubelasting van hetzelfde exemplaar in een verse versie. Zeker als er heel netjes met de kunst-versie wordt omgaan. Dan kun je er eindeloos lang plezier van hebben.
Nadelen
Uiterlijk
Naast de vele voordelen, hebben namaak bloemen en planten ook nadelen. Hierbij is de eerste en waarschijnlijk ook het meest bekende nadeel dat veel namaak bloemen duidelijk nep zijn. Zeker de voordelige. Begrijp me niet verkeerd, die kunnen ook reuze decoratief zijn. Maar wil je hele natuurgetrouwe bloemen, dan moet je goed zoeken. En ja, ze zijn er. Ik verzamel ze in mijn webshop mocht je interesse hebben.
Goed zoeken, levert wat op. Je kunt echt hele mooie imitaties van bloemen vinden.
En altijd, als je goed kijkt of voelt, zul je merken dat de kunstbloemen niet echt zijn. Want ondanks de steeds betere kwaliteit van de moderne imitatie flora, is het heel moeilijk om bloemen en planten tot in de kleinste details na te maken.
Dus, als je goed kijkt, kun je het altijd zien, al is het bij de ene bloem veel duidelijker dan bij de andere. En – zoals gezegd – vaak is de prijs er dan ook naar.
Verkleuren
Daarnaast bestaat de kans dat namaak bloemen na verloop van tijd door het licht verkleuren. De nieuwe productiemethoden beloven UV-bestendige bloemen maar het is dan toch niet aan te raden om de bloemen in de felle zon te zetten.
Want bij het vervagen van de kleuren, wordt het feit dat het nepbloemen zijn, steeds beter zichtbaar. En dat doet afbreuk aan de gewenste, verzorgde uitstraling.
Het geeft een goedkope en verwaarloosde indruk. ‘Te vergelijken met de uitstraling van verwaarloosde echte bloemen of verdorde planten. En daarmee bereik je (als bedrijf) precies het tegenovergestelde van wat je wilde bereiken. En dat is sonde.
Ontbreken natuurlijke eigenschappen
Hoewel het een voordeel kan zijn om geurloze planten te hebben, is dit ook voor velen een nadeel. Wie houdt er niet van de natuurlijke aspecten van planten en bloemen, zoals bijvoorbeeld de geur.
Het is namelijk alom bekend dat bepaalde geuren van bloemen planten positieve effecten op mensen hebben. Zo brengt bijvoorbeeld de geur van lavendel rust en zorgt het er voor dat mensen minder stress ontwikkelen. Dit zou heel positief kunnen werken op kantoren. Al zie je daar zelden of nooit lavendel.
Daarnaast is het ook bekend dat (sommige) planten een luchtzuiverende werking hebben. Zuivere lucht is een mooi streven in kantoren, wachtkamers, instellingen en bij mensen thuis. Het is echter wel zaak dat de planten gezond zijn en er bijvoorbeeld geen schimmel in de potten ontstaat. Want dat kan weer negatieve effecten hebben op luchtwegen van de mensen die zich in de buurt van die planten bevinden.
Schoonhouden
Een ander veel genoemd nadeel van namaak bloemen, is de stof die op de bloemen blijft hangen. Ik noem bewust niet de planten, want echte planten moet je – net als nep planten – ook afstoffen. Enfin, echte bloemen zijn al โopโ voordat er stof op kan blijven hangen. En dat is natuurlijk niet het geval bij kunstbloemen.
Sterker nog, sommige materialen waar de imitatie bloemen van zijn gemaakt, trekken stof zelfs aan. Denk aan stoffen zoals nylon, waaraan het stof โvastkleeftโ en zich langzaam ophoopt.
Om te voorkomen dat het stof zich tot op dermate zichtbare manier ophoopt dat het storend is, moeten de bloemen eens in de zoveel tijd worden afgestoft of onder de kraan worden gehouden. Dit is vergelijkbaar met het afstoffen van beeldjes, vaasjes, lijstjes etc. die in het zicht staan en niet regelmatig worden gebruikt. Wanneer die er stoffig uitzien, kan het ook een negatieve uitstraling geven en een onverzorgde indruk achterlaten. En dat is ook weer het tegenovergestelde van wat je (als bedrijf) wilt bereiken.
Bloemen service
Het milieu, het gemak en het feit dat je seizoensgebonden boeketten wilt hebben staan, is de reden waarom wij, FlowerDutchess, kunstbloemen-abonnementen aanbieden.
Dat doen we met alleen maar hele mooie exemplaren van de bloemen en takken zodat onze abonnees schitterende bossen bloemen hebben staan.
De bloemen service houdt in dat we de bloemen elke maand of elk kwartaal wisselen. De โoudeโ bloemen worden opgehaald, schoongemaakt en klaargemaakt voor hergebruik. De abonnee krijgt telkens nieuwe, frisse bloemen in mooie, schone vazen. ‘Vazen van uitsluitend Nederlands ontwerp (Dutch Design) want dat vinden we leuk.
Zo hebben de abonnees op onze bloemenabonnementen, prachtige vazen staan met weelderige kunstbloem-boeketten die er altijd fris en verzorgd uitzien.
So, now you know! Fijn weekend.
– Wendie